"Българите на кайма" - за поведението на ромите са виновни политиците

23299
"Българите на кайма" - за поведението на ромите са виновни политиците
Снимка: БГНЕС

Родителите не спряха децата си да повтарят „Българите на кайма”. Децата са първични и говорят много неща, но е факт, че родителите им не им направиха забележка. А в циганската махала „Надежда” в Сливен отидохме, за да покажем, че деца раждат деца, разказа журналистът на Нова телевизия Миролюба Бенатова.

Циганите може да бъдат интегрирани: Уникалният опит на Испания

Актуалният от десетилетия въпрос за ромската интеграция у нас и до днес не успява да намери своя отговор. Мнозина се съмняват, че отгов...

 

Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я даде. Моят извод след репортажа ми е, че институциите създават възможност за определени хора да се чувстват безанаказни пред закона. В „Надежда” най-младата майка е на 12 години, а там роди и 11-годишната Кортеза преди време. Бенатова и екипът ѝ са приканени да напуснат квартала със следните реплики: „Айде напуснете, да не извадя патлака”. На въпроси към децата в ромската махала дали знаят какво е контрацепция, те отговарят, че от любов не можеш да избягаш. Да си имаш голямо семейство е „мечтата” на ромчетата. За българите трябва да е законно да раждат малки, българите трябва да спазват законите, смятат в „Надежда”.

На тезата кой трябва да спазва законите, депутатът от ДПС Янко Янков и екскмет на Сливен, който е бивш агент на ДС (бел. ред. - нещатен служител на Областното управление на МВР-ДС в Сливен от 1986 г.), заяви, че в този квартал ситуацията си била такава от времето на комунизма. Тези хора нямат представа какво значи българин, български гражданин – изобщо емоциите им са много интензивни, обясни Янков пред Нова телевизия. И намери причината в образованието – там се подбивали ценностите. Расте поколение, което не е образовано, призна си Янков и веднага отвърна с контраудар на въпроса какво прави ДПС в случая – защо само ние? Липсва държавност, добави той.

Янков беше попитан дали ДПС помага на 11-12-годишни момчета и момичета да чакат държавата да им дава пари незаконно. Защото тези хора не са образовани, отговори бившият сътрудник на ДС. Той не се съгласи, че в ромската махала в Сливен имало дискриминация към българите, защото там различните т.е. неживущите и особено българите се гонят. Питайте социалните работници как влизат там, намеси се Бенатова. Отива някой в махалите, манипулира ги, обещава им и това се получава, обясни Янков.

Айде да не заобикаляме и да си говорим какви са нещата. На последните избори в ромската махала в Сливен ДПС има толкова гласове, колкото всички останали партии. ДПС използва циганите политически, категоричен беше евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Има цели цигански райони в България, където чужди хора не се допускат, освен ако не са от ДПС и не са поканени. Те си знаят социалните права, знаят какво да говорят пред камерите. Защо не викат марсианците на кайма – това е целенасочено подклаждане на расизъм сред малцинствата, разгневи се Джамбазки. Всички политически партии имат интерес да се отделят циганските махали от обществото, заяви Бенатова. Нека не си говорим на „абе”, народен представител сте, обърна се Джамбазки към Янков, който се опита да се намеси. Гласовете им с либерален дебат ли ги спечелихте – хвърлят се кебапчета и айде да гласуваме за ДПС-то, твърдо убеден е евродепутатът.

Сечащи незаконно дървета роми опитаха да пребият лесничеи

Бракониери, добиващи незаконно дървесина, са нападнали с метални синджири трима от Държавното горско стопанство в Самоков, предаде БНР...

Според Янко Янков с гласовете на циганите се избирал кмет на Сливен. Те са отчаяни, никой не ги търси, заяви той и беше апострофиран от Бенатова, че това не е вярно. Екипът ми беше изгонен още преди да разберат какво ще ги питаме, каза тя.

Последва ново извъртане – с политически консенсус трябвало да се реши въпросът. Всеки, който е без работа по европейските закони, получава социална помощ, убедено каза Янков и не спомена и дума, че тази помощ идва след като си допринасял за обществено-трудовата и социална система.

Социалните помощи

В предаването се изказа и социалният работник от Пловдив Ангелина Петрова, която спря помощите на няколко семейства от „Столипиново”, защото не заслужават по смисъла на българския закон. За „награда” тя е скубана и влачена за косите. Слава Богу, че не се стигна до още по-сериозна физическа саморазправа, обясни Петрова. Тя каза, че е спряла помощите на 50% от проверените от нея семейства в „Столипиново”. За да дам пари на държавата, на данъкоплатците – това е отговорност. При проверки на място, защото имам личен автомобил, установих, че декларациите, които ми подават за условията за получаване на социална помощ, не отговарят на истината. Петрова посочи, че в една от къщите, които е проверила, имало телевизор за 2000 лева. В друга къща пък имало магазин, а по декларация собствениците му вземат социални помощи.

На мен ми коства много да направя проверка – можех да си седя на столчето и само на хартия да се разписвам, каза Петрова. И е категорична – нито ромите са виновни, нито социалните работници. Трябва да си признаем, че системата е сбъркана, не работи, подчерта Петрова. Редно е да си го кажем – има толкова фондации за ромите, които им казват точно какво да попълнят в декларациите си, за да се източва държавата, заяви социалният работник. Може би, вече някъде наистина нагоре по системата, се създава това напрежение – да се дава възможност така да се точи. Някъде явно има интерес. Трябва ли да чакаме всичко да се взриви, след като напрежение в системата има, попита Петрова.

Историята на един успял циганин: От бедните покрайнини до бизнес за милиони

"Ако загубиш усещане за миналото си, не можеш да видиш накъде си се насочил в бъдеще", заявява Алфи Бест, по произход циганин, чийто би...

Едни хора все повече и повече се десоциализират, притискат социалния работник, който се осмелява да ги проверява, включи се и Джамбазки. Или моделът на купуване на циганските гласове ще бъде разбит, или ни чака гражданска война – да не се лъжем, твърдо добави евродепутатът.

Системата създава напрежение – реално между гражданите няма проблем, между българите и ромите. Но като служебно лице аз бях нападната, каза Петрова.

Учудващо е как проблемът се вменява на една партия. А това да се идентифицира с купуването на гласове е много несериозно, коментира Янко Янков. Всички управляващи партии го правят, заяви Бенатова. Нямате представа от механизмите за купуване на гласове, отвърна Янков. Начините са други, но ги предотвратихме с промените в Изборния кодекс, посочи депутатът от ДПС. Вие не осъзнавате ли, че дотам ги докарвате нещата – да избухне бомба, възмути се Петрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com