Кметът на Казанлък: Ние съхраняваме българщината

7057
Кметът на Казанлък: Ние съхраняваме българщината
Снимка: БГНЕС

"Производството на розово масло е поминък, който ако се загуби, ще се загуби и България". Това каза кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която беше избрана за "Човек на 21 век", пред БГНЕС.

"В Казанлък хората, които са останали, за да работят за България, са много. Имаме 3300 фирми. Откакто започна кризата през 2008 г., няма закрити работни места. Много се радвам, че една от най-ниската безработица в област Стара Загора е в нашия град и то се дължи на казанлъчани, които са известни с машиностроенето, хидравликата, с производството на розовото масло. Това е един традиционен поминък, който се развива все повече в последните години. Казанлък е град, който олицетворява трудното, но бавно и с упорити стъпки развитие напред. Може би трябва още подкрепа за традиционното производство на рози, защото ако този поминък се загуби, може би и България ще се загуби. Не защото това е поминъка на Казанлък, защото това е българщината. Всеки чужденец познава България и я разпознава с българската роза, а ние я съхраняваме", обясни кметът на община Казанлък по време на 13-та церемония за връчването на международния приз, която беше уважена от вицепрезидента Маргарита Попова.

Над 5 хил. лева глоба заради клевета за кметицата на Казанлък

Казанлъшкият районен съд осъди кмета на Казанлък Галина Стоянова да заплати глоба по дело за клевета, заведено от Захари Захариев, пр...

На събитието беше отличен и кмета на община Сливен Кольо Милев. "За мен тази номинация е едно от признанията, които община Сливен получава. Много може да се мисли по самото наименование "Човек на 21 век". Вярвам, че община Сливен заслужава това, тъй като ние вече трета година работим много усилено по европейски проекти и програми. Нещата вече започват да се случват при нас, върнахме доверието, които ни дава един стимул да продължаваме", каза кметът на Сливен.

"Знаете, че в Сливен едно време беше много добре развито машиностроенето. Сливен беше българският Манчестър на Балканите. Сега тези заводи продължават да работят. Вървим към възраждането на текстилната промишленост. В Сливен е и най-големият италиански инвеститор Едуардо Миролио, който има текстилни фабрики. Обърнали сме се и към туризма, за да можем най-после да раздвижим нашите сливенски минерални бани и местността Карандила. Тази вечер е едно от събитията, на които презентираме нашата община и търсим повече инвеститори в бъдеще", увери Милев.

Един от успешните производители за сливенския регион в България е млекопроизводителят Йордан Узунов. "При нас кризата изобщо не се усети. Трябва всичко да се прави така, както трябва да бъде. Ако правим всичко както трябва, ще имаме пазар. Нямат пазар некачествените неща", обясни Узунов, собственик на кравеферма и млекопреработвателно предприятие в града. Според него ние заемаме достойно място в Европа, тъй като оттам идва много некачествена стока, на много ниски цени и подбива качествената стока в България.

"Човещината я има в този, който работи честно и сериозно. Големият проблем е, че много качествени хора излязоха от България, а други започнаха собствен бизнес. Големият проблем за всички нас е, че нямам качествена работна среда. Има още стъпки, които трябва да се направят, но те опират до образователната система. Трябва да подготвяме кадри за производството и бизнеса", обясни Узунов, един от първите частни млекопреработватели, започнал производството през 1992 г. 

Бебе бе изхвърлено в кофа за боклук

Новородено момченце бе изхвърлено в контейнер за смет в Казанлък. Днес около 10:30 детето е открито от клошар в контейнер на бул. "23-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com