Обявиха бедствено положение в сливенско село

6389
Обявиха бедствено положение в сливенско село
Снимка: АПИ

Бедствено положение за част от територията на село Сотиря е въведено от снощи, съобщава topnovini.bg. Причината за предприетите мерки е опасност от нови процеси на активирано вече свлачище в селото, които застрашават населението и инфраструктурата, обяви инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП” при Общинска администрация.

След направените огледи от комисия с представители на „Геозащита Варна” ЕООД и РД ПБЗН Сливен на място е констатирано, че по склона между улиците „Сини камъни” и „Първи май” в селото продължават активни свлачищни процеси на регистрирано свлачище. В протокола на комисията е отбелязано, че в обсега на свлачището попадат частни имоти със съществуващи жилищни и стопански сгради и инженерната инфраструктура.

Свлачище затруднява движението на пътя Девин-Михалково

Ново свлачище падна на пътя Девин - Михалково. Земна и скална маса са се свлекли на пътното платно при 87-ми километър. В момента там...

За своевременното индентифициране мащабите на поражения и потенциалната заплаха за населението и инфраструктурата в границите на активираните свлачищни процеси, кметът на общината - инж. Кольо Милев със заповед назначи комисия, която да извърши обход и оглед на всички потенциално застрашени и пострадали обекти от социалната и техническата инфраструктура, както и частните имоти в района. От огледите става ясно, че мащабите на поражение са значителни. Засегнати са сградите и прилежащите терени на кметството, ЦДГ „Перуника” и ОУ „Паисий Хилендарски”, три основни улици, около 20 домакинства, съоръжения от общинската инфраструктура, съоръжения на ВиК, електрозахранване и мобилен оператор.

Опасността от нови свлачищни процеси произтича от това, че теренът продължава да е силно оводнен, налице е изтичане на големи количества води от каптажите, както и повърхностно изтичащ отток по улица „Сини камъни”. Земният натиск от ската е увеличен, посочи още инж. Снежана Кънева.

Поради възникналата необходимост от въвеждане на режим в зона на бедствие, свързан с прилагане на мерки по овладяване на ситуация и провеждане на неотложни аварийно-възстановителни и спасителни работи по ограничаване процесите на свличане и регулиране на повърхностния отток от каптажни, дренажни и повърхностни води, със заповед е въведен Общински план за защита при бедствия, в частта „Защита при снегонавявания, обледявания и свлачища”. Бедственото положение се отнася за на част от територията на селото с граници: изток и север - борова гора, юг - кръстовище на улици „Мир” и „Сини камъни” и запад - дворна граница детска градина и училище. Заповедта влиза в сила от тази вечер за времето до отмяна на бедственото положение.

Тя ще бъде изпратена незабавно до министъра на вътрешните работи, областен управител и Оперативен център при Регионална дирекция ПБЗН Сливен.

Предприемат спешни мерки за овладяване на свлачището в Пещера

Официалното становище за най-спешните мерки, които е необходимо да бъдат взети за овладяването на свлачището, заради което бе обявено ч...

Собствениците на сгради и съоръжения в засегнатата територия за активните свлачищни процеси ще бъдат предупредени за опасността от обитаване на сградите.

Съгласно полученото становище от геозащитното дружество, предстои възлагане на спешни и неотложни спасителни и аварийно-възстановителни работи относно регулиране повърхностния отток на подземните води и извеждането им извън засегнатата територия. Ще бъдат извършени и проекто-проучвателни работи за трайно укрепване на засегнатата територии. Изготвена е подробна справка за нанесените поражения, състоянието на инфраструктурата, опасностите и риска за живота и здравето на населението в зоната на свлачището, допълни инж. Снежана Кънева.

 

 

Свлачище затрупа крайбрежната алея във Варна

Огромно свлачище затвори крайбрежната алея във Варна. Истинско чудо е, че няма пострадали и жертви. В момента, когато са тръгнали зем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com