Протестиращите учители от Художествената гимназия в Сливен с отворено писмо заради конфликта директор-учители

3725
Протестиращите учители от Художествената гимназия в Сливен с отворено писмо заради конфликта директор-учители

Протестиращите учители от НХГ "Димитър Добрович" в Сливен изпратиха открито писмо до медиите, чрез което отново изразяват несъгласието си с назначението и изявленията на директора на гимназията.

Конфликтът между директор и преподаватели в специализираното училище се задълбочава.

Търсейки начин за решение, протестиращите чрез средствата за масова информация, изнасят своята гледната точка на проблема, пише Topnovini.bg.

В писмото се казва:

"Кого „спасяваше" Пенка Кушкиева

Или как да спасим спасяваните от „Спасителката"

Голословни твърдения, скрепени с шестнадесет подписа, се наричат свидетелски показания.

Няма как да останем безучастни след интервюто с г-жа Пенка Кушкиева, излъчено на 14.03.2016 г. по Канал 6 – Сливен, и последвалите публикации. За пореден път станахме свидетели на скалъпеното алиби, натрапвано упорито от сценаристите и благодетелите на г-жа Кушкиева, целящо да оправдае скандалното ú назначение за директор на НХГ „Димитър Добрович" - Сливен през 2011 г.

С тази безочлива лъжа се обезсмислят и неглижират усилията на десетки преподаватели, работили с всеотдайност и с възрожденски дух за издигане авторитета на една от най-престижните художествени гимназии.

Това е подигравка и със стотиците ученици, завършили гимназията през периода преди 2011 г., оставили ярка следа в историята на училището и по-късно извоювали достойно място на художествената сцена в страната и по света.

Историята

От 1981 г. гимназията е в Сливен.

Първи директор е Марин Подмолов, артист от класа и качествен мениджър.

Той е човек с независим дух и в условията на тоталитарната система успява да сформира качествен колектив от млади талантливи художници. Всички преподаватели са активни участници в интензивния художествен живот на България от онова време, оказват се и добри педагози.

Дейността им на художници и качествата им на преподаватели са вдъхновяващи и младата гимназия набира скорост. През 1990 г. Марин Подмолов успява да защити и разкрие в НХГ- Сливен уникалната тогава за България специалност „Рекламна графика". Днес можем да определим действията му като пророчески.

През 1991 година господин Подмолов решава да се оттегли, свиква общо събрание и предлага на колектива да посочи новия си ръководител. Избран е Тодор Терзиев.

Предупредителни протести започват учители от Художествената гимназия в Сливен

Предупредителни протестни действия започват педагози от Национална художествена гимназия – Сливен. Това съобщиха от учебното заве...

Терзиев има подкрепата и на професионалната общност, положително е и общественото мнение. Това явно е от значение за Министерството на културата от онова време. Да не пропуснем и факта, че комисиите тогава се назначават от ректора на НХА и са балансирани, а не с драстичен превес на чиновници от министерството, както е сега.

Тодор Терзиев e директор от 1991 г. до 2011 г..

През тези двадесет години гимназията бележи и най-големите си постижения.

Дължим го на формулата на успеха, заложена от Марин Подмолов и далновидно продължена от Тодор Терзиев. В НХГ- Сливен за преподаватели се привличат доказали се професионалисти с умения и на учители.

Резултатите от успешното развитие могат да се проследят в каталога, издаден през 2009 година. Ще го намерите на адрес:

Учители застанаха срещу директора на Художествената гимназия в Сливен

Преподаватели-художници от Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен се обявиха против управлението на досегашната...

http://nhgdd-sliven.net/catalog/catalog.html

През 1996 г. Терзиев лансира пред Министерството на културата немислимата дотогава идея за разкриване на специалност „Иконопис". Поканен е Александър Дойчинов да напише програмата, след успешната ú защита Дойчинов развива специалност „Иконопис" вече двадесет години.

Отново НХГ-Сливен е първа в България, отново неин директор се изявява с успешна иновация. По нашата програма, но десет години по-късно, специалността се развива и в други училища по изкуствата.

Гимназията премина успешно през най-голямото изпитание - промяна на политическата и икономическа система в страната, когато се закриваха художествени училища. Наградите, изложбите в страната и чужбина, разнообразните творчески практики, новата сграда на гимназията, печеленето на национални и европейски проекти – този интензивен живот се превърна в история през мандата на Кушкиева.

Не ни се сърдете, госпожо, свикнали сме на добри стандарти, на бързи темпове на развитие. Ние не вървим след събитията, ние ги създаваме!", пише още в позицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com